BEEBIPAPUD MUHU MULK HARGLA PÄRNU RISTI PAPUDE LUGU TEISED MEIST TOETAJAD POODLEMINE KONTAKT AVALEHT

Rahvusmustrid rahvale tagasi!


Olen juba 14 aastat rahvatantsija Maido Saare juhitavas tantsuansamblis Lee ning lähen uhkusega tantsupeole ka sel aastal - koos abikaasaga, kes on samuti tantsija. Olles pidevalt nende imeliste rõivaste keskel tabas mind ühel hetkel arusaam, et laiem rahvas näeb neid vaid hetkil, mil meil esinemised toimuvad. Inimesed, kes laulu või tantsuga seotud pole, näevad neid 4 aasta tagant laulu ja tantsupeol, kui siiski. Need enam kui sajandeid vanad mustrid on Eesti kood ja varandus, mis on väärt oluliselt suuremat tähelepanu. Tahan eestlasele tutvustada seda varandust lihtsal ja kergesti vastuvõetaval moel. Rahvusmustriga papud on loodud eesmärgiga äratada ellu ja tuua kaasaegsesse kasutusse meie imeilusad rahvusmustrid.

Alustasime tennistest, aga see on alles algus. Tööpõld on lai ning iga päev tuleb uusi ideid ning koostööpakkumisi. Värbame oma kommunikatsiooni teostamiseks vabatahtlikke, kes aitaks meie mõtet levitada ning meie rahvusmustreid tervele maailmale tutvustada. Otsime partnereid kõikidest valdkondadest kaasa lööma, et need mustrid saaks tuttavaks igale eestlasele. Meie teada ei ole ükski teine riik seda niimoodi teinud. Kui meie lipu värvid on tõsised ja väärikad, siis meie rõivastesse on kootud rõõmu ja armastust, mida tahangi jagada. 

Muutused algavad sinust ja minust, meist. Eelmisel aastal koristasime koos Eestimaad. Sel aastal tuleb laulupidu võimsam kui kunagi varem. 140 aastat tagasi lauldi Tartus esimesel laulupeol esimest korda Eesti hümni. See pidu on Eesti Rahva Muuseumis märgitud ka esimese suure peona, kus nähti laias valikus üheskoos erinevate kihelkondade pidurõivaid. Täna ei tea kahjuks paljud eestlased neist mustritest midagi ning tahame seda olukorda muuta. Me oleme liitmas jõudusid Eesti Rahvakunsti- ja Käsitöö Liiduga. Meil on eesmärk kasutada moodsaid kommunikatsioonilahendusi koostöös Tallinna Ülikooli informaatika instituudiga, et jõuaksime suurema hulga inimesteni. Me alles alustame seda tööd. Loodan südamest, et minu sõnum suuremast mõttest jõuab meie rahva teadvusesse ja südamesse. Selle aasta peo teema on Üheshingamine. Ühendades jõud, on meil koos seda võimalik ka ellu viia.

Meie projektile on toetust avaldanud Eesti Rahva Muuseum, Laulu-ja Tantsupeo Sihtasutus ja Innovatsiooni aasta 2009 IN.ee projekti tiim, mille patrooniks on Eesti Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves.

Me kõik teame kus asub Muhumaa või kus elavad mulgid. Kas Sina teadsid, kus Eesti nurgas asub Hargla ja mis muster on olnud neile armas? Või mis muster on Pärnumaal? Vastuseid leiad kas juba nüüd või peatses tulevikus siit blogist!

Rahvusmustrid rahvale tagasi!


Indrek Kaing
folkrs@gmail.com

23 kommentaari:

  1. Tahtsin lihtsalt tänada.

    VastaKustuta
  2. Selliste innovaatiliste ideedega maailm mulle meeldib.

    VastaKustuta
  3. Vaga 5+ idee!
    Elan valismaal ja k6ik eestiga seotud laheb hasti peale!
    Ostaks kogu perele sellised papud...
    Hakake kindlasti lastesuurusi ka tegema,varvilised ongi ju rohkem laste parusmaa.
    Ma nyyd ruttu teistelegi valiseestlastele reklaami tegema. ;)
    Head ari6nne!

    VastaKustuta
  4. Loodan, et ka Virumaa papud saavad tulevikus teoks!

    VastaKustuta
  5. Igati tänuväärt idee ja teostus! Oleks tore, kui blogis oleks juttu ka plaanitavast sortimendi laiendamisest. Ise oleksin Rapla papudest huvitet, aga ostaks ka muud.

    VastaKustuta
  6. Olen 100% poolt, kuid mina oleksin ehk tulevikus huvitatud vanamoelistest tennistest s.o. ilma kummininata... ja mustrivalik võiks olla muidugi laiem, valiks ikka kodukoha mustri :)))
    See innovatsioon vajab veidi harjumist :D

    VastaKustuta
  7. Väga lahe! Ise õmblesin teismelisena endale umbes samadel põhjustel (et ainult kord nelja aasta jooksul rhvariideid kanda jääb nagu väheks) rahvariideseeliku kangast (Viru-Jaagupi) diagonaallõikes seeliku (sellise lühemat sorti) ja kandsin seda kuni täieliku lagunemiseni - ta sai nii armsaks mulle lihtsalt. Oma mustrites on midagi väga turvalist ja sooja.
    Hästi lahedad ja omapärased on veel näiteks vanema Kihnu naiste komplekti juurde käinud käiste tikand nagu ka Mulgi puusapõlletikand ja Seto (tanu)liniku ääretikand (kasttikand). Kasutamist ootavad ka vöökirjad, kindakirjad, siilikuaiad, pitsid jne.. Tööpõld on väga lai. Edu igal juhul! :D
    Kahju ainult, et papusid Eestis toota ei saa.

    VastaKustuta
  8. Palun, palun papusid ka laste suurustele!!! :)

    VastaKustuta
  9. Kas te kummikutele olete mõelnud?
    Aga tennised on väga lahe isee ja võibolla tellibki terve pere endale need.:)
    Edu!
    Liisa

    VastaKustuta
  10. Pakuks väga lihtsa tootearenduse välja. Ketsid. Tänan tähelepanu eest.

    VastaKustuta
  11. Super idee! Mustrivalikut võiks laiendada, et kõik, kes teavad oma juuri kuskilt pärit olevat, endale oma kodukihelkonna papud saaksid hankida.
    Paluks jah lastenumbreid ka, et saaks kogu perele tellida!

    VastaKustuta
  12. See on ju genjaalne!! Tahaks ka ikka enda kodukoha papusid. Ei jõua ära oodata. Tubli töö! Edu!

    VastaKustuta
  13. SUPER SUURTÄNU TEILE...PAPUD KÄES JA SUPER RAHUL!
    jÕUDU JA JAKSU TEILE....!!!!!

    VastaKustuta
  14. Mul ka ilusad Muhu papud käes. Mulle kui poolenisti muhulasele sobivad need ülihästi. Aitäh!

    VastaKustuta
  15. kust neid saab?

    VastaKustuta
  16. Kuidas, kuskohast saaksin neid osta, mis maksavad?

    VastaKustuta
  17. Tehke kummikud ka!!

    VastaKustuta
  18. väga väga vahva idee!:) kohe kui võimalus tekib, ostan endalegi. ootan huviga uusi tooteid:)

    VastaKustuta
  19. super tublid olete. papud käes. yx odav ja praktiline toode oleks rahvusmustriga lahedad vihmakeebid. selline igavene ja millega hea rattaga sõita, jne.

    VastaKustuta
  20. need on lihtsalt väga lahedad, lähevad noortele hästi peale ja hakatakse rohkem huvi tundma juurte vastu, ootan samuti tootevaliku laienemist, isiklikult sooviksin et valikus oleks ka virumaa mustreid

    VastaKustuta
  21. minu arust ka väga 5+ idee !
    elan sammuti välismaal ja suvel tulen saksa söbrannaga eestisse ja kingin talle kindlasti ka sellised papud.
    endale ostan muidugi ka möned.

    VastaKustuta
  22. Vau! Vahva idee ja teostus! Väliseestlastele eriti tähtis- on midagi,mis seob oma sunnimaaga v6i lähedaste inimestega.Suur aitäh! Ja nuud tellima.....
    Kadi Soomest

    VastaKustuta
  23. Ühinen Liisaga ja küsin ka millal kummikuid saab. Papud on puhas kuld:)

    VastaKustuta